/* Feeds ----------------------------------------------- */ #blogfeeds { } #postfeeds { padding:0 15px 0; }

Saturday, June 27, 2009

TRACTAT D’ALCAÇOVES

Tret d'un email

Hola, sobre el tractat d'Alcaçovas, entenc que era signat entre Castella i Portugal. Correcte? També sabem que Colom ha de baixar fins a Cap Verd per agafar els corrents i arribar a les costes caribenyes, i que tot això no s'esmenta per tal d'enganyar als portuguessos, correcte?

Així doncs, si el tractat és entre castellans i portuguessos, que fa un català de la corona catalano-aragonesa dient aquestes mentidetes? com s’aplicava aquest tractat a altres païssos com Catalunya?

Benvolgut:

Si el que insinúes es que en Colom podia navegar, com català que era (és a dir de la Corona d’Aragó no de la de Castella), per sota de la latitud de la Gomera, pel fet de no estar implicat amb el tractat d’Alcaçoves, la meva opinió és que no.

I et diré perqué => pur sentit comú contra documents adulterats

Si hi ha un document d'Alcaçoves que parla nomès de Castella, està retocat...

Tu creus de veritat que el tractat d'Alcaçoves signat principalment per cedir els drets sobre les Canàries es va signar només amb Castella, quan està ampliament demostrat, que fins aquells temps, les Canàries eren Catalanes?

Al profús estudi de Rumeu d’Armas (glosat per Carles Camp) sobre el bisbat de Telde t'hi afegeixo de moment tot aixó, o et creus que són casualitats?:

 • Ferran signa el tractat com rei d’Aragó: “...señores Rey e Reina de Castilla e de los reinos de Aragón e de Sicilia..”
 • Mapa de Cantino de 1502 amb la senyera a les Canàries i a... Sevilla
 • El 1492 els que teniem coneixements científics de navegació erem els catalans (Canàries=Navegació)
 • El 1494 han de recòrrer a Jacme Ferrer de Blanes per fer la línia de Tordesillas (i diuen que és de Burgos)
 • La Candelària és la Mercé
 • Ca, l'arrel i origen del nom de Canàries és més emprat en Català medieval i els seus topónims (P.E.: Canet), que en castellà
 • Illa de Palma a Mallorca => Isla de la Palma a Canàries
 • La capital Palma de Mallorca => Las Palmas de Gran Canària
 • Illetes a Palma de Mallorca => Isletas (diminutiu català) a Las Palmas Gran Canària (amb la mateixa forma geogràfica)
 • La guitarra catalana, origen del tiple menorquí i d’aquest del tiple canari
 • Similitud dels vestits típics de les dones Canàries i els de “Ses Illes”
 • L'illa de Ferro és diu Ferro als mapes antics no Fierro-Hierro en castellà (aixó vé mes tard... quan ens les roban)
 • Document de 1443, "y el Papa cedió las Canarias a don Luis de la Cerda (savem que era de la corona d'Aragó => Juanjo)
 • La senyora de la Gomera que visita Colom era de la Corona d'Aragó
 • I buscant una mica.. eixiran molts més arguments...

Resumint, em sembla que hi ha prous proves per dir que el català Joan Colom, havia d’acatar Alcaçove i no podia baixar més avall de la Gomera.


I per anar al Carib, no ho dubtis, s'hi ha d'anar amb els corrents de les illes de Cap Vert i tornar amb el corrent del Golf.

L’escala dels catalans camí de les Canàries a algun punt del golf de Cadis per fer provisió de queviures i aigua, també ès molt important, com ja vaig explicar a un altre estudi, cal fixar-se en les senyeres del mapa de Cantino a les Canàries i a... Sevilla.

Manel Capdevila

TRACTAT D’ALCAÇOVES

“...Otrosi quisieron más los dichos señores Rey e Reina de Castilla e de los reinos de Aragón e de Sicilia, los plugo para que esta paz sea firme e estable e para siempre duradera e prometieron desde ahora para en todo tiem po, que por si ni por otro publico ni secreto, ni sus herederos e sucesores, no turbaran e molestaran ni inquietaran, de hecho ni de derecho, en juicio ni fuera de juicio, a los dichos señores rey a príncipe de Portugal ni a los reyes que por el tiempo fueren de Portugal ni sus reinos, la posesión e casi posesión en que estuvo, en todos los tratos, tierras e rescates de Guinea, con sus minas de oro e cualesquier otras islas, costas, tierras, descubiertas e por descubrir, halladas e por hallar, islas de la Madera , Puerto Santo e Desierto e todas las islas de los Azores e Islas de las Flores cabe las Islas de Cabo Verde e todas las islas que ahora están descubiertas e cualesquier otras islas que se hallaren o conquistaren, de las Islas de la Canaria para ayuso contra Guinea, porque todo lo que es hallado e se hallare, conquistase o descubriere en los dichos términos, allende de que es hallado ocupado o descubierto, queden a los dichos rey e príncipe de Portugal e a sus reinos, quitando solamente las islas de Canaria, conviene a saber Lanzarote, La Palma , Fuerteventura, La Gomera , el Hierro, la Graciosa , la Gran Canaria , Tenerife e todas las otras Islas de Canaria ganadas e por ganar, las cuales quedan a los reinos de Castilla y León...”